Ik houd je in de gaten, echt wel!

AVG… Ja hoor, we hebben er weer een! Een nieuwe regel! Het werd tijd. Creatieve breinen hebben weer een idee de wereld in gelanceerd. Zittend van achter het bureau is bedacht dat we toch echt iets aan de privacy van mensen moeten doen. En nu dan ook echt, he? We mogen nu echt geen misbruik meer maken van privacygegevens. Eh, iets met social media?

Nee Facebook, ook jij mag niet aan onze privacy komen. Al snap ik natuurlijk ook wel dat jij dat niet bewust doet. Jij wilt mensen laten connecten, herontdekken, socializen en laten zien hoe geweldig de wereld is. Jij houdt van ons en gunt ons dit samenzijn en tja, daarvoor moet je dan wel iets van ons weten. Dat we ook af en toe van die leuke dingen aanklikken die ons vertellen wanneer we doodgaan of wie onze beste vriend is, is hartstikke handig. Tof, want daar komt je in het echte leven nooit achter. Wij blij en jullie blij, want zo hebben veel bedrijven weer informatie van ons doorverkocht gekregen.

 

Mijn LinkedIn app openend zie ik een nieuwe melding. Of ik deze persoon ken. En die? En misschien ook wel die? Goh, terwijl ik mijn privacy instellingen altijd nauwkeurig afstem zodat apps echt niet bij mijn telefoongegevens komen, nee echt niet, zijn dit toch allemaal mensen waar ik vandaag mee heb gebeld. Knap staaltje techniek, denk ik dan maar.

‘Bliep’. Ik check in met mijn OV-kaart bij de beroemde gele poorten van de NS. Ik zie de kantoormensen al lachen achter hun computer. ‘Daar gaat ze. Ze stapt uit in Apeldoorn. Check, we hebben haar. Opslaan die handel. Hoeveel dagen in de week? He, in het weekend wordt er ook vaak getreind! Hmmm… een goede klant, die houden we in de gaten.’ Eh, iets met marketing?

Ik houd er niet van om in te checken met de OV-kaart, alleen al hierom. Maar check ik in met mijn smartphone, dan ben ik bij elke blieb bang dat mijn telefoon wordt leeggeslurpt. Compromissen, daar draait het om in het leven. Ik ga voor de OV-kaart.

 

Als ik de tv aanzet zie ik een reclame voorbij komen die ons op hippe en trendy toon vertelt we ons DNA kunnen opsturen. En dat is volgens mijn tv heel leuk, want dan kun je ontdekken wie je familie is! Tof, want daar kom je in het echte leven nooit achter. Wel heel bijzonder dat deze net in de week langs komt dat de nieuwe AVG ingaat. Oh nee, privacy gewaarborgd bij deze DNA check!

AVG; noodzakelijk, werkverschaffing of klinkklare onzin, zeg het maar. AVG; Algemene Verordening Gegevensbescherming, oftewel Allemaal Vaag Gedoe. In elk geval levert het voor sommige mensen weer genoeg geld op.  

Wie ik ben? Dat zeg ik niet. Das geheim.